lørdag 1. januar 2011

Juletapas

1. juledag inviterte jeg mange herlige jenter hjem til meg på juletapas. Vi ble tilsammen 11 stykker, og det ble veldig vellykket - her er det jeg serverte:

Lefseruller med røkelaks
Julepølse med svisker
Dadler i bacon
Krydrede kjøttboller i tomatsaus
Ribbe
Sylte og lefse


Lefseruller:
lefse
røkelaks, skåret i skiver
Philadelphia eller annen naturell kremost
rødløk, i strimler
ruccola

Smør kremosten utover en lefse, legg på laks, ruccola og rødløk og rull lefsen godt sammen. La lefserullene ligge i kjøleskapet en liten stund dekket med plast, da blir de lettere å skjære i pene biter senere.



Julepølse med svisker:
Brun ringer med julepølse raskt på hver side i en stekepanne. Skjær pølsen i passe store biter og legg dem utover et fat. Legg en sviske oppå hver pølsebit og stikk en tannstikker el. gjennom.



Dadler i bacon:
Lag et snitt på langs i dadlene og ta ut steinene. Del baconskiver i to på bredden og rull hver daddel i en skivebacon. Stikk en tannstikker igjennom for å holde det sammen.
Brun dadlene i en stekepanne, og hold de eventuelt varme i stekeovnen.
(Man kan også fylle dadlene med f.eks. fetaost før man surrer rundt bacon).



Ribbe:
Jeg brukte tynnribbe som jeg hadde gnidd inn med salt og pepper i forveien. Jeg la ribba over en tallerken i en langpanne med svoren opp, helte på ca 2 dl vann og dekte over med folie. Så lot jeg den stå i stekeovnen og dampe i ca 30 minutter på 200 grader.
Deretter tok jeg ut ribba og rutet svoren, jeg syns det er lettere å gjøre det etter at den er dampet, enn før. Så satte jeg den inn i ovnen igjen, økte temperaturen til 220 grader og lot denstå i halvannen time. I de siste fem minuttene satte jeg på grillen slik at svoren ble ordentlig sprø.



Kjøttboller i tomatsaus:

400 g kjøttdeig
1 dl vann
1 fedd hvitløk, revet
1 sjarlottløk, finhakket
 1 ts malt koriander
1ts revet muskatnøtt
1 ts malt spisskummen
¼
ts malt kanel
salt og pepper

1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpure
2 dl vann
1 liten løk, hakket
1/2 ts chiliflak
salt og pepper

Bland alle ingrediensene til kjøttbollene godt sammen. Trill til kjøttboller og brun de raskt i pannen.
Kok opp tomatsausen og ha i kjøttbollene, la det stå å putre på svak varme til kjøttbollene er gjennomkokte.

1 kommentar:

  1. Hei, så fin blogg du har! Jeg legger meg til som følger og linker til deg i blogglisten min :)

    Maria

    SvarSlett