Til jul fikk jeg en kjempefin eske fra jobben, fylt med masse lokale råvarer som vi bruker selv i restauranten. Blandt alle råvarene var det en eske med jordskokker fra Totenvika. De har blitt glemt bort i kjøleskapet, men etter at vi snakket om det på jobb i går måtte jeg finne de frem for å sjakke tilstanden. De var så absolutt like fine og fortjente å se dagens lys. Tanken var først å lage jordskokksuppe, men da vi har hatt det på menyen i lang tid på jobb ville jeg heller teste ut noe nytt på hjemmebane - og slik ble jordskokk -og potetpuréen til.
Til to personer trenger du:
To porsjonsstykker av en laksefilet
Limeskall og juice
Revet ingefær
Finhakka chili
Solsikkeolje
300 g jordskokk
300 g poteter
Smør
Fløte
En tomat
Litt god olivenolje
Krydder/urter etter smak
Lag en marinade av chili, ingefær og lime i olje. Justér mengden etter smak og behag.
La lakefiletene ligge i marinaden minst en time før de skal brukes, gjerne lenger.
Legg filetene i en ildfast form og stek dem på 200 grader i ca 10 minutter. Legg eventuelt folie over formen dersom du vil dampe dem. Del også tomaten i to og legg den med snittsiden opp i en ildfat form. Ringle over litt god olivenolje og bruk det krydderet du ønsker over. Stekes sammen med laksen i ovnen.
Skrell og kutt opp jordskokk og potet i mindre biter og kok mørt (det er viktig å ikke ha noe salt i kokevannen, da vil puréen bli seig!).
Hell av kokevannet og hell det over i en foodprocessor eller blender. Kjør til en glatt puré sammen med oppkokt fløte, smør og salt.
Server deilig puré sammen med nystekt laks og grilltomet - vel bekomme :-)
Dette så godt ut! Og takk for tipset om å ikke ha salt i kokevannet, det visste jeg ikke. Fort gjort å ha oppi litt av gammel vane :)
SvarSlettMaria
Ja, ikke sant :-)
SvarSlett