tirsdag 4. januar 2011

Appelsinmarmelade

Appelsinmarmelade burde lages i periode januar - mars, da er appelsinene bitre og perfekt til marmelade. Det går helt fint å bruke appelsiner fra ellers i året også, så lenge man bruker faste appelsiner - de skal også gjerne være så tunge som mulig for å gi mest mulig juice.Til å fylle fire små syltetøyglass à 3 dl trenger du:


5 store appelsiner
1 grapefrukt
1,5 kg sukker
1 liter vann

Skrell alle appelsinene med en potetskreller og snitt skallet i fine strimler.
Del appelsinene i to, inkludert grapefrukten, og press ut all saften. Sil saften over i en kjele og sett på plata. Tilsett vannet og appelsinskallet. Skrap ut alt det resterende fruktkjøttet fra appelsinhalvdelene og pakk det inn i en bit gasbind sammen med eventueller steiner fra appelsinene. Legg posen med gasbind i kjelen, dette vil hjelpe til å tykne marmeladen.  La det hele koke i ca en og en halv time uten lokk, da skal appelsinskallet ha blitt mørt og væsken ha redusert ned ca 1/3.
Tilsett sukkeret og rør godt, smak til om det eventuelt trengs mer sukker.
La marmeladen koke videre i ca 20 minutter. Hell litt marmelade på en skal, avkjøl og dra fingeren igjen marmeladen. Dersom den ikke glir sammen igjen er marmeladen ferdig. Hell appelsinmarmeladen over på små, varme, sterile glass og sett på lokket med en gang. Oppbevar glassene mørkt og kjølig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar