onsdag 30. november 2011

4-kornbrød

Det beste grovbrødet så langt etter min mening.

Til to 4-kornbrød måler du opp:

TRINN 1
2 dl kokende vann
200 g helkorn, rug
100 g solsikkekjerner
100 g linfrø
100 g sesamfrø

TRINN 2
5 dl lunkent vann
25 g gjær
15-20 g havsalt
62 g sammalt rug - fin
62 g sammalt rug - grov
500-550 g hvetemelTrinn 1 må gjøres dagen i forveien, så her kreves det litt planlegging for bakingen, ellers er det en veldig enkel og grei oppskrift.
Bland sammen alle kornsortene i trinn 1 sammen i en bolle og hell over kokende vann. Trekk over plastfilm eller sett på lokk og la det stå ute på benken til det når romtemperatur. Sett bollen deretter inn i kjøleskapet og la den stå natten over.

Neste dag blander du sammen gjær og lunkent vann i en bolle (bruk litt varmere vann en du vanligvis gjør, siden du skal tilsette kjøleskapskald kornblanding). Tilsett kornblaningen sammen med havsalt og fint og grovt rugmel. La kjøkkenmaskina begynne å elte mens du tilsetter hvetemel litt etter litt. Elt godt i minst fem minutter til du har en smidig deig som slipper bollen. Dekk deigen med et klede eller plasfilm og la den heve til dobbel størrelse.

Hvelv deigen ut på en melet benk og kna deigen lett. Del den i to like emner og trill dem runde, dekk dem med et kjøkkenhåndkle og la dem hvile i 20-30 minutter. Deretter former du dem til brød og legger dem i smurte brødformer eller på et stekebrett med litt avstand fra hverandre. Dekk til brødene igjen og la dem heve til dobbel størrelse før du pensler dem med vann, strør over en blanding av sesamfrø, linfrø og solsikkekjerner og lager noen snitt i brødene med en brødkniv eller konditorkniv.

Stek brødene på 220 grader, nederste rille, i 40-45 minutter til de blir gyldne. Sjekk at brødene er ferdig stekt ved å dunke under dem, dersom du hører en ''hul'' lyd er de ferdige.
Avkjøl brødene helt på rist før du pakker dem i poser og eventuelt fryser dem.

(Oppskriften kommer fra bakeboken ''Brød'', jeg har halvert denne).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar