onsdag 29. februar 2012

Stekt laks på blomkålkrem med soyadampede asiatiske grønnsaker

En spennende og ny måte å tilberede laks med tilbehør på. Her har jeg brukt pak choy og brokkolini, som du får tak i hos de fleste innvandrerforretninger. Ved å soyadampe grønnsakene gir du dem veldig mye ekstra smak, samtidig som du også får litt sjysaus å servere med. Og når du har spicy, sprø grønnsaker - da passer det perfekt med en mild og fløyelsmyk blomkålkrem i tillegg.


Til to personer brukte jeg:
250 g laksefilet uten skinn og bein
wasabi sesame - krydder

Blomkålkrem:
1 lite blomkålhode
1 ss creme fraiche
1 dl kremfløte
1 ts smør
noen dråper tabasco
salt

Soyadampede asiatiske grønnsaker:
1 stor pak choy
8-10 stilker brokkolini
1/2 rød chili, i ringer
5 ss soyasaus

Krydre laksen godt og la den stå å trekke smak mens du lager tilbehøret.

del opp blomkål i like store buketter. Kok opp en kjele med vann og kok blomkålbukettene møre. Ikke bruk salt i kokevannet når du skal lage purèer/mos av grønnsaker, da kan den fort bli seig, smak heller til med salt når den er ferdig. Hell av vannet og tilsett fløte. La det koke opp igjen på svak varme og småkoke i 2-3 minutter til fløten tykner. Ha alt over i en blender og tilsett creme fraiche og smør. Kjør til en glatt krem og smak til med salt og tabasco. Tilsett eventuelt mer fløte om nødvendig.

Varm opp en stekepanne med litt ønøytral olje på middels-sterk varme og stek laksen i 2-3 minutter på hver side til den er gyllen og sprø på utsiden og lett rosa inni. La laksen hvile mens du tilbereder grønnsakene.

Del opp pak choy i båter og rens brokkolinistilkene for blader og kutt av den nederste delen av stilken. Blansjer grønnsakene i et par minutter, ta dem ut og ha dem over  en ny kjele. Tilsett soyasaus og chili i ringer og la det dampe i 2-3 minutter til grønnsakene er møre.

Legg opp et speil av blomkålkrem på hver tallerken. Fordel over grønnsakene og legg på en bit laks på hver. Avslutt med å ringle over resten av soyasausen fra kjelen og server - vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar