søndag 28. august 2011

Bestemors solbærsyltetøy

Til tross for at det har vært dårlig sommervær i år igjen, har det vært kjempevær for mange av bærtypene. Solbær, for eksempel. Bestemoren min har to store solbærtrær i hagen og i år har de bugnet av bær. Hun har plukket flere kilo og her om dagen var jeg på besøk og ble med for å lage solbærsyltetøy for første gang. Her er bestemors oppskrift.
Til ca 3,5 liter ferdig syltetøy trenger du:

1 kilo rensket solbær
1 liter vann
2 kg sukker
1 pose syltepulver

varme, sterile glass

NB: Dersom du skal lage syltetøy av mer bær enn én kilo burde du koke i flere omganger. Ikke bare blir det vanskeligere blande sammen en større mengde, men koketiden blir også feil dersom du ganger opp oppskriften!


Ha bærene over i en stor kjele og hell på vann. La det koke opp og koke i ti minutter. Husk å skumme av ofte. Skummet inneholder smuss og muggstoffer som vil forkorte holdbarheten på syltetøyet ditt.
Bland syltepulveret med litt av sukkeret og rør det godt inn i syltetøyet. Det er viktig at du ikke blander inn pulveret for seg selv, da vil det klumpe seg. Når du har rørt pulverblandingen godt inn lar du det koke i to minutter. Ta kjelen av plata og rør inn resten av sukkeret. Smak deg frem, sukkermengden kan variere veldig. Rør godt i noen minutter til du kjenner at alt sukkeret er oppløst.

Øs opp syltetøyet på varme, sterile glass og sett på lokket med en gang. Siden syltetøyet avkjøles på tette glass danner det seg vakuum og holdbaheten blir bedre.
Oppbevar glassene kaldt og mørkt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar