onsdag 8. februar 2012

Brytebrød med byggmel og havregryn

Av og til er det jo litt morsommere å bake dersom man lager noe annet enn et vanlig brød...Til en langpanne trenger du:

Trinn 1 
5 dl lunkent vann
200 g lettkokte havregryn
300 g byggmel
100 g sammalt rug, grov

Trinn 2 
5 dl lunkent vann
50 g gjær
0,5 dl rapsolje
6 dl hvetemel
1 ts salt
1 ss sukker

Bland sammen alle ingrediensene under trinn 1 til en klissete deig og la den hvile i 30 minutter.
I en annen bolle smuldrer du opp gjær i vannet og tilsetter salt, olje og sukker. Tilsett fordeigen sammen med hvetemelet og elt godt sammen, deigen skal være litt klissete. Dekk til bollen med et klede eller plastfilm og la deigen heve til dobbel størrelse.

Velv deigen ut på en melet benk og elt den lett. kjevle den deretter ut til en firkant på størrelse med langpannen din (jeg brukte en litt mindre panne for å få et noe høyere brød). Spray langpannen med litt formfett og legg i hele leiven med deig. Press den ut i kantene og sørg for at den er jevn med hendene. Pensle hele brødet med vann og strø over ønskede frø og korn til pynt, jeg benyttet linfrø og sesamfrø. Bruk deretter en skarp kniv og skjær dype snitt for å markere ruter i brødet. Dekk til med en klede og la brødet heve til dobbel størrelse.

Varm opp ovnen til 225 grader og stek brødet i ca 15 minutter til det e gyllent. Velv ut brødet umiddelbart på en rist og dunk under det for å sjekke at det er gjennomstekt. La brødet avkjøles helt på risten før det eventuelt pakkes i poser.

Vel bekomme!


(Inspirasjon til denne oppskriften har jeg funnet i Hjemmet)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar