onsdag 1. februar 2012

Sjokoladeterte med syrlig yoghurtsorbè


Til en stor terteform trenger du:
Mørdeig:
125 g romtemperert meierismør
1 dl sukker
2 små egg
1-2 ss vann
1 ts bakepulver
4 dl hvetemel

Sjokoladefyll:
335 g mørke sjokoladeknapper
5 egg
225 g romtemperert meierismør
288 g sukker
1 dl vann

Mørdeigen - Bland sammen alle ingrediensene i en bakebolle og elt sammen til du har en jevn deig. Elt deigen lett sammen på en benk og pakk den godt inn i plastfilm, la deigen hvile kaldt i minst 2 timer.
Strø litt mel på benken og kjevle ut mørdeigen til en stor leiv på 3-4 mm. Legg deigen over i en terteform og trykk den ned i alle kantene. (Nb: Ikke ta av den overflødige deigen over kantene på formen, deigen vil krympe under steking, derfor er det mye bedre og la den være på under steking og heller ta den av rett etterpå. Da vil deigen fortsatt dekke hele formen når den er ferdig stekt). Prikk deigen med en gaffel og rtek terteskallet på 200 grader i ca 12 minutter til det er gyllent. Ta formen ut og fjern all overflødig deig med en gang, dersom du venter vil deigen stivne og spreke opp dersom du prøver å knekke den av.
Avkjøl terteskallet helt før du heller i sjokoladefyllet.

Sjokoladefyllet - Bland sammen sjokolade, egg og smør i en mikser. Kok opp sukkerlake av vann og sukker og hell det over i resten i en tynn stråle mens du mikser det sammen. Den varme sukkerlaken vil smelte alt sammen og du får en glatt og tynn sjokoladerøre. Hell blandingen over i det kalde terteskallet og stek terten på 170 grader i ca 10-12 minutter. Da vil terten ha en tynn stekeskorpe, men vil fortsatt være ganske ''skjelven''. Ta terten ut og la den avkjøles ned til romtemperatur å benken. Sett den deretter i kjøleskapet og la den stå i 2-3 timer før servering slik at den får ''satt seg'' skikkelig.


Syrlig yoghurtsorbé:
670 g yoghurt
335 g sukker
200 g vann
80 g glukose
1 vaniljestang

kok opp vann, sukker, glukose og vaniljestang og avkjøl. Bland dette inn i yoghurten og tilsett saften fra 3 sitroner. Hell blandingen over i en ismaskin og kjør det sammen i 5-20 minutter til du har en tykk og kremet konsistens. Ha blandingen over i en tett boks og sett i fryseren frem til servering.


Ved servering skjærer du opp terten med en varm kniv, tørk av kniven mellom hvert stykke for å få dem så pene som mulig. Server hvert stykke med en kule sorbé og pynt med litt sitronmelisse eller mynte - vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar