Til 16 store skolebrød brukte jeg:
150 g meierismør
150 g meierismør
5 dl helmelk
50 g gjær
100 g sukker
2 ts kardemomme
750-800 g hvetemel
1 egg til pensling
Vaniljekrem:
3 store eggeplommer
25 g maizena
2,75 dl fløte
50 g sukker
1 vaniljestang
Vaniljekrem:
3 store eggeplommer
25 g maizena
2,75 dl fløte
50 g sukker
1 vaniljestang
Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm
det hele opp til ca 37 grader. Smuldre opp gjær i en bakebolle og tilsett
kardemomme og sukker. Hell på melken og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet.
Tilsett hvetemel litt etter litt til du har en glatt og smidig deig som slipper
bollen. Dekk bollen med plast og la deigen hvile til dobbel størrelse på et lunt
sted.
Vaniljekremen - Kok opp fløte,sukker og vaniljestang (splitt den og skrap ut frøene). Pisk sammen eggeplommer og maizena i en bolle og tilsett fløteblandingen i en tynn stråle mens du pisker kraftig. Sett bollen deretter over vannbad og rør til du får en tykk konsistens og maizenasmaken er borte. Avkjøl krmen ved å sette bollen over kaldt vann, rør godt av og til.
Vaniljekremen - Kok opp fløte,sukker og vaniljestang (splitt den og skrap ut frøene). Pisk sammen eggeplommer og maizena i en bolle og tilsett fløteblandingen i en tynn stråle mens du pisker kraftig. Sett bollen deretter over vannbad og rør til du får en tykk konsistens og maizenasmaken er borte. Avkjøl krmen ved å sette bollen over kaldt vann, rør godt av og til.
Velv deigen ut på en bakebenk og elt den lett.
Kutt den opp i 16 like store emner og trill dem deretter til runde boller. Legg
bollene over på et bakepapirkledt stekebrett og klem dem litt ned. Dekk til med
et rent kjøkkenhåndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca 35-40
minutter. Bruk fingrene til å lage små groper i midten på hver bolle, fyll en sprøytepose med vaniljekremen og fyll i hver grop i bollene. Pisk sammen et egg og pensle skolebrødene før du steker dem på 220 grader i
8-10 minutter til de er gyldne. Sjekk at de er gjennomstekt ved å dunke under
dem, dersom de avgir en ''hul lyd'' er de gjennomstet. Avkjøl på
rist.
Når skolebrødene er kalde nok pynter du dem ved å smøre på melisglasur og rulle dem i kokosmasse.
Husk at dersom du skal fryse skolebrødene må de være helt kalde før du
pakker dem i poser. Klem ut så mye luft som mulig og frys dem. Ved opptining er
det best å tine dem først helt på benken og deretter steke dem i 2-3 minutter på
220 grader, da blir de akkurat som nystekte igjen. Pynt dem deretter med melisglasur og kokosmasse.
Vel bekomme!
Vel bekomme!
De så utrolig gode ut! :)
SvarSletttestet ut disse godbitene i dag, super oppskrift, bollene ble kjempe gode, og har sendt linken til en del venninner :)
SvarSlett