torsdag 12. januar 2012

Varm sjokolade med hjemmelagede marshmallows

Dette har vi kost oss med til tv-titting de to siste kveldene. Å lage egne marshmallows var overraskende enkelt, og de er bedre enn kjøpte, i tillegg til å være uten tilsetningsstoffer. Den varme sjokoladen er slik bestemor lager den, jeg fikk alltid slik til frokosten når jeg overnattet hos henne da jeg var liten.

Varm sjokolade, 2 store glass:


6 dl helmelk
60 g mørk kokesjokolade
2 ss sukker

Kok opp melken med sjokoladebiter og sukker under omrøring. Den er ferdig så fort den koker opp og all sjokoladen er smeltet og jevnt utrørt. Hell den varme sjokoladen opp i to store glass og topp med hjemmelagede marshmallows - nyt.


Til en stor form,ca 40 marshmallow-biter, trenger du:

1 dl vann
2,5 ss gelatinpulver
4 dl sukker
2,5 dl lys sirup
2 ts vaniljesukker
1 dl vann

Hell 1 dl vann og gelatinpulver i en kjøkkenmaskin og pisk det sammen til gelatinen er oppløst.
Bland sammen resten av ingrediensene i en kjele og kok opp på middels varme. La blaningen koke i fem minutter før du heller det oer i kjøkkenmaskinen i en tynn stråle mens vispen går. Sett maskinen på maks og la den piske kraftig i ti minutter. Da vil blandingen øke i volum til ca tredobbelt og bli hvit og tykk.Strø melis i en form på 20x30 cm og spray litt matfett langs kantene. Hell marshmallow-blandingen over i formen og fordel den jevnt utover med en slikkepott som du har sprayet med matfett. La formen stå fremme på benken i minst fire timer, gjerne over natten, slik at det får satt seg skikkelig.


Dryss melis ut over kjøkkenbenken og velv ut hele flaket med marshmallows. Smør en skarp kniv med matfett og kutt opp i ønskede biter. (Oppskriften sier nå at men skal rulle hver bit i melis for å dekke de seige kantene, men jeg valgte heller å legge alle bitene på et brett med litt mellomrom og la de tørke noen timer, da jeg dyntes at de allerede var søte nok). Oppbevar marshmallows i tette kakebokser eller krukker.Nytes i en god kopp kakao eller tres på spyd og grilles over bål :-)
Oppskrift på god kakao finner du HER.
(Jeg har brukt oppskriften fra dinmat.no, men har benyttet en form som var noe større for å få en bedre størrelse på mine marshmallows, i tillegg til å endre fremgangsmåten noe).

13 kommentarer:

 1. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 2. wow! dem skal prøves! takk :)

  SvarSlett
 3. hei dette så utrolig godt ut....finns det noe man kan erstatte gelatin med? isåfall hva og hvordan? takk :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Se her; http://veg-veg.no/mat/spørkokkene/vegetabilsk_gelatin_hvor_hva
   Og Kristin, de ser meget gode ut!

   Slett
 4. Kan man bruke gelatin-plater istedet for pulver? Isåfall: Hvor mange plater trengs?

  SvarSlett
 5. Noen anelse om hvor lenge de holder seg?

  SvarSlett
 6. Jeg har lenge ønsket å prøve å lage slikt, men har aldri kommet så langt , så nå skal jeg prøve disse i løpet av helga :)

  klem fra swimzy fra swimzys matblogg

  SvarSlett
 7. Mmmmm... dette må jeg prøve!

  SvarSlett
 8. jeg vet desverre ikke om man kan benytte noe annet enn gelatin, heller ikke om det blir et like bra resultat med plater i stedet for pulver.

  Marshmallowsene vil holde seg lenge i tett boks, så lenge de ikke tørker ut :) Eksakt hvor lenge vet jeg desverre ikke.

  SvarSlett
 9. 1ts,tilsvarer 2 plater gelantin

  SvarSlett
 10. Hei! Jeg laget disse idag og må si at resultatet ble strålende. Jeg gjorde riktignok om på fremgangsmåten. Halverte prosjonen, Brukte 7 plater gelantin, mais-sirup og ekte vaniljestang. Smakte veeeldig godt i varm sjokolade. Brukte forresten 70% sjokolade til den siden det er så mye søtt i marsmallowsen :)
  Takk for bra tips!!

  SvarSlett
 11. Mmmmmm ser kjempe godt ut!

  SvarSlett