lørdag 14. januar 2012

Fylt indrefilet av svin med selleripuré, saltkokt løk, sautert ruccola og soyasjy med mandler

Jeg inviterte min beste venninne til å spise middag sammen med oss for et par uker siden, og serverte da dette. Maten ble tatt godt i mot, og det var også første kvelden jeg kunne ta bilder med mitt splitter nye speilrefleks-kamera. Så bildene på bloggen har sett mye bedre ut siden den dagen.

Til dessert fikk de servert en nydelig, kremet sjokoladeterte med en syrlig yoghurtsorbé til, den kommer nok på bloggen i morgen!

Til tre personer brukte jeg:

Fylt svinefilet:
5 mellomstore sjampinjonger
1 kepaløk
1 pakke bacon
finhakket frisk timian
1 fedd revet hvitløk
salt og pepper
600 g indrefilet av svin

Selleripuré:
400 g sellerirot, ferdig skrelt
1 dl fløte
1 ts meierismør
3-4 dråper tabasco
salt

Saltkokt løk:
1 stor kepaløk
5 dl vann
1 dl havsalt

Sautert ruccola:
1 liten pose ruccola
smør til sautering
salt og pepper

Soyasjy med mandler:
200 g meierismør
50 g mandler
1/2 rød chili
1 ts revet ingefær
1 sjalottløk
0,5 dl soyasaus
saften fra 1/2 - 1 lime

Fylt svinefilet - Kutt opp sjampinjong, bacon og løk i små terninger og finhakk hvitløk og urter. Fres alt godt sammen i litt smør i en panne til alt blir gyllenbrunt og baconet sprøtt. Smak godt til med salt og pepper.
Til å fylle svinefileten liker jeg best å kun lage et hull tvers i gjennom hele fileten, i stedet for å skjære ut en lomme med kniv. Dette for at fyllet holder seg mye bedre på plass dersom det ikke er noen snitt langsmed fileten, i tillegg til at det ser veldig mye penere fylt ut ved servering. For å lage en lomme gjennom fileten bruker jeg enkelt og greit et slipestål som jeg har vasket grundig på forhånd. Tre slipestålet forsiktig gjennom hele fileten og utvid litt med fingrene. Fyll i alt fyllet med en skje og dytt etter med fingrene for å fa alt jevnt fordelt. Surr opp fileten med hyssing slik at den holder en fin fasong. Krydre godt med salt og pepper på utsiden og brun den på alle sider i en varm stekepanne med smør. LEgg svinefileten over i et ildfast fat og sett inn i stekeovnen på 180 grader. Fileten må stå i ca 20 minutter, til den har en kjernetemperatur på 58 grader. Ta den ut og la den hvile på benken i minst 10 minutter, dekket med folie, før du skjærer den opp i skiver.Selleripuré - Kutt sellerirot i jevnt store terninger og kok møre i usaltet vann (puréen vil bli seig dersom du har salt i kokevannet). Hell av kokevannet og tilsett fløte. La det koke i 3-4 minutter tuil fløten begynne å tykne. Hell alt over i en blender, tilsett smør og kjør til en glatt puré. Smak til med salt og tabasco.
Saltkokt løk - Kok opp vannet med havsalt i en kjele. Kutt opp løken i båter og ha den i vannet når det koker. La det koke opp igjen og koke i 1 minutt før du trekker kjelen av plata. La det stå å trekke i vannet frem til servering.

Sautert ruccola - Varm opp en sauteringspanne med meierismør og ha i vasket og tørket ruccola. Tilsett også avrent saltkokt løk og vend alt godt sammen i smøret i noen sekunder til ruccolaen begynne å falle sammen. Ta pannen bort fra platen og samk til med pepper og litt salt dersom det trengs, men vær obs på at det kan være nok saltsmak i løken fra før.

Soyasjy med mandler -  Ha meierismøret i en kjele og brun det over middels varme. Når smørskummet på toppen begynne å bli gyllenbrunt og det lukter litt nøtteaktig trekker du kjelen av platen. La smøret stå helt i ro uten å røre i det, da vil smøret klarne, alt grumset synker til bunnen og du sitter igjen med et gyllenbrunt og blankt smør på toppen. Hell av dette smøret over i en ny kjele uten å få med noe av grumset på bunnen.
I smøret tilsetter du finhakket chili, sjalottløk, revet ingefør, hakkede mandler og soyasaus. Varm alt opp forsiktig til det er lunt og smak til med saften fra 1/2 lime. Siden sjyen er såpass salt fra både smøret og soyasausen tåler den ganske mye syre.


Legg opp sauter ruccola med saltkokt løk på tallerkenen med skiver av svinefileten over. Øs deretter over neon skjeer av soyasjyen og anrett selleripuréen ved siden av - vel bekomme!

3 kommentarer:

 1. Hei og takk for at du er med på give awayen.
  Kjempe fin blogg du har, all maten ser utolig godt ut:)
  Heldigvis er det noen uker til du skal ha trekning, så jeg får prøve å komme på eller tenke ut noen gode oppskrifter.
  Ha en fin søndag.
  Klem
  Liza

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for ros :)
   Du er hjertelig velkommen til å delta på konkurransen, ser frem til å motta ditt bidrag!

   - Kristin

   Slett
 2. Lise_Kristins_STØRSTE_fan24. januar 2012 kl. 00:15

  Denne retten var helt nydelig, satt å mmmmmmmet gjennom hele måltidet! Kristin er en superkokk! :D <3<3

  SvarSlett