onsdag 19. september 2012

Kardemommekringler

Jeg tok en real bakedag forrige fridag og fikk laget noen forskjellige varianter ut i fra en stor porsjon bolledeig - en av dem var disse sprø og gode kardemommekringlene. Det er så godt å ha gjærbakst man kan ta ut fra fryseren en kald vinterkveld og nyte (nesten) fersk sammen med en kopp varm kakao.


Til omlag 35 stykker måler du opp:

5 dl helmelk
100 g meierismør
50 g gjær
100 g sukker
1/2 ts salt
750-800 g hvetemel

100 g smeltet smør
6-7 ss sukker
malt kardemomme
1 egg, til pensling

Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm det hele opp til ca 37 grader. Smuldre opp gjær i en bakebolle og tilsett salt og sukker. Hell på melken og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Tilsett hvetemel litt etter litt til du har en glatt og smidig deig som slipper bollen. Dekk bollen med plast og la deigen hvile til dobbel størrelse på et lunt sted.


Velv deigen ut på en melet benk og kjevle den ut til en stor rektangel leiv som er ca 0,5 cm tykk. Pensle på smør, strø over godt med sukker og et tynt lag med kardemomme. Brett sammen leiven på langsiden og kjevle lett over igjen. Bruk deretter et pizzahjul og kutt opp i 1,5 cm brede strimler strimler på bredden av leiven. Vri strimlene sammen til små spiraler og form den til små kringler som du legger på bakepapirkledte stekebrett.  Dekk til brettene med kjøkkenhåndkler og la kringlene etterheve til de blir luftige og fine.

Pensle dem dereter med sammenvispet egg og stek dem på 200 grader på midterste rille i ca 8 minutter til de er gyldne og sprø. Dunk under en av dem for å sjekke at de er gjennomstekt - dersom du hører en ''hul'' lyd er de ferdige.


Avkjøl kringlene på rist før de nyes til en kopp nykokt kaffe - vel bekomme!

2 kommentarer:

  1. Kjempe bra blogg :) elsker oppskriftene dine. Hadde aldri tippet at du var 21 år,hehe

    Håper du fortsetter leng

    SvarSlett