En skikkelig kjøttkakemiddag med hjemmelaget brun saus slår sjeldent feil.
Til fire personer brukte jeg:
600 g kjøttdeig
1 finhakket løk
salt og pepper
1 ss potetmel
1/4 ts revet muskat
1/4 ts revet ingefær, tørket
1 dl helmelk
Brun saus:
60 g smør
40 g hvetemel
1 liter kjøttkraft/buljong
salt og pepper
1 ts ripsgelè
1 ts ripsgelè
Ha alle ingrediensene til kjøttkakene over i en foodprocessor og kjør det sammen til du får en finmalt, smidig deig. Form deigen til kjøttkaker. Bruk en spiseskje og fukt både dem og hendene dine godt med vann. Varm deretter opp en stekepanne med litt smør og brun kjøttkakene godt på hver side.
Lag deretter en brun saus ved å smelte smør i en kjele til det blir gyllent. Tilsett deretter hvetemelet og rør godt sammen. La dette stå å brunes i noen minutter mens du rører av og til. Når blandingen er fint gylenbrun og det lukter nøtteaktig kan du begynne å spe den ut. Spe med buljong eller kraft litt og litt av gangen mens du rører slik at du får ut alle klumper. Når all væsken i ispedd skrur du ned varmen og lar det koke opp under omrøring. La det deretter småputre i 10.15 minutter til all melsmaken er borte. Smak til sausen med salt og pepper og rør inn litt ripsgelé. (Dersom du ikke er fornøyd med farge på sausen kan du jukse med lit sukkerkulør).
Legg kjøttkakene over i sausen og la de trekke de de er gjennomkokte.
Jeg serverte kjøttkakene sammen med kokte poteter, erter og selvfølgelig tyttebærsyltetøy. Vel bekomme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar