lørdag 1. mars 2014

FastelavnsbollerTil 20 store boller brukte jeg:
150 g meierismør
5 dl helmelk
50 g gjær
100 g sukker
2 ts kardemomme
750-800 g hvetemel
1 egg til pensling
Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm opp til ca 37 grader. Smuldre opp gjær i en bakebolle og tilsett kardemomme og sukker. Hell på melken og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Tilsett hvetemel litt etter litt til du har en glatt og smidig deig , elt deretter videre i fem minutter til deigen slipper bollen. Dekk bollen med plast og la deigen hvile til dobbel størrelse på et lunt sted.

Velv deigen ut på en bakebenk og elt den lett. Kutt den opp i 20 like store emner, og trill dem deretter til runde boller. Legg bollene over på et bakepapirkledt stekebrett og klem dem litt ned. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca 35-40 minutter. Pisk sammen et egg og pensle bollene før du steker dem på 220 grader i 8-10 minutter til de er gyldne. Sjekk at de er gjennomstekt ved å dunke under dem, dersom de avgir en ''hul lyd'' er de gjennomstet. Avkjøl bollene på rist.

Når bollene er kalde fyller du dem med pisket krem og syltetøy eller vaniljekrem - vel bekomme!// Husk at dersom du skal fryse bollene må de være helt kalde før du pakker dem i poser. Klem ut så mye luft som mulig og frys dem. Ved opptining er det best å tine dem først helt på benken og deretter steke dem i 2-3 minutter på 220 grader, da blir de akkurat som nystekte igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar