lørdag 6. oktober 2012

Helstekt lam ytrefilet med bakte rotgrønnsaker, stekt sopp, rødvinssaus og søtpotetmos

Denne hovedretten serverte jeg forrige helg som en del av en tre-retters middag. Lammefilet er et veldig mørt og ikke minst godt kjøtt som er på sitt beste i disse dager - så løp og kjøp!


Til 6 personer brukte jeg:

Lammefilèt:
900 g lam ytrefilèt
salt og pepper
finhakket rosmarin
1 fedd hvitløk
smør til bruning

Bakte rotgrønnsaker og stekt sopp:
5 gulrøtter
1/2 hode sellerirot
1/2 hode kålrot
hvitløksolje
salt og pepper
7-8 store sjampinjonger
smør til steking
finhakket persille

Søtpotetpurè:
950 g søtpotet, ferdig skrelt
1 stor bakepotet
ca 3 dl fløte
2 ss smør
salt og pepper

Rødvinssaus:
3 sjalottløk
1 kvist rosmarin
1 ts kvernet pepper
2 ts sukker
2,5 dl rødvin
4 dl lammekraft
1 ss soyasaus
maizena + vann til jevning


Helstekt lammefilèt - Ta kjøttet ut fra kjøleskapet ca 30 minutter før det skal tilberedes. Krydre filetene godt med salt og pepper og gni inn med rosmarin. Varm opp en panne med rikelig med smør g ilsett finhakket hvitløk. Brun kjøttet på alle sider til det får en god stekeskorpe. Legg kjøttet over i en ildfast form og stek det ferdig i ovnen på 180 grader. Bruk et steketermometer som du stikker inn i den mest kjøttfulle delen og stek til termometeret viser 54 grader (medium). Ta formen ut, dekk med aluminiumsfolie og la det hvile 15 minutter før du skjærer det opp i skiver til servering.
MERK: Jeg syntes det holder med 150 g per person da jeg serverte dette som en del av en 3-retter, eller ville jeg hatt 180 g kjøtt per person.

Bakte rotgrnnsaker og stekt sopp - Skrell grønnsakene og kutt dem opp i jevnt tore biter. Ha dem over i en ildfast form, krydre med salt og pepper og vend inn noen ss hvitløksolje. Bak grønnsakene på 180 grader i 25 - 30 minutter.
Rens sjampinjong og kutt i båter. Varm opp en stekepanne med smør og stek soppen godt til den blir gyllen. Smak til med salt og pepper. Ved servering blander du sammen rotgrønnsakene og soppen og vender inn finhakket persille.

Søtpotetpurè - Skrell og kutt opp søtpotet og bakepotet i jevnt store biter. Kok potetbitene møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og sett kjelen tilbake på platen. Tilsett fløte og la det koke opp. Mos det hele med en stapper og  bruk eventuelt en stavmikser på slutten dersom du vil ha en finere mos uten klumper. Rør inn smør og smak til med salt og pepper.

Rødvinssaus - Varm opp litt nøytral olje i en kjele og fres hakket sjalottløk med en kvist rosmarin til løken blir blank og litt brunet. Tilsett pepper og sukker og hell på rødvin. La det koke opp og skru ned varmen slik at det småputrer - la det putre til rødvinen har redusert til halvparten.
Hell deretter på kraften og la sausen koke i ca ti minutter. Smak den til med soysaus og eventuelt salt og mer pepper. Sil av og jevn den med maismel.

Ved servering skjærer du filèten opp i skiver. Legg en raus porsjon grønnsaker på hver tallerken og legg over kjøttet. Ringle litt av sausen både over kjøttet og rundt på tallerkene. Legg søtpotetpurè på siden eller server i en skål ved siden av. Vel bekomme!

1 kommentar: