onsdag 17. oktober 2012

Eplesnurrer

I dag er det epledagen - eplenes nasjonaldag. Eplet blir sett på som norges nasjonalfrukt og har hatt sin egen dag siden 1990!

Så om du er så heldig å ha et epletre i hagen, har en nabo du kan gå på slang hos eller rett og slett finner gode, norske epler i butikken vil jeg anbefale deg å prøve ut epler i baksten i dag. Lune og gode snurrer med saftige eplebiter i svingene.
Til omlag 26 stykker måler du opp:

5 dl helmelk
100 g meierismør
50 g gjær
100 g sukker
1/2 ts salt
750-800 g hvetemel

100 g smeltet smør
7-8 ss sukker
malt kanel
3 epler, kuttet i små terninger
1 egg, til pensling

Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm det hele opp til ca 37 grader. Smuldre opp gjær i en bakebolle og tilsett salt og sukker. Hell på melken og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Tilsett hvetemel litt etter litt til du har en glatt og smidig deig som slipper bollen. Dekk bollen med plast og la deigen hvile til dobbel størrelse på et lunt sted.Velv deigen ut på en melet benk og kjevle den ut til en stor rektangelformet leiv som er ca 0,5 cm tykk. Pensle på smør og strø over godt med sukker og kanel. Fordel deretter epleterningene jevnt over det hele og rull sammen leiven på langsiden. Kutt opp deigpølsa i skiver på ca 2 cm tykkelse som du legger over i store muffinsformer eller på et bakapapirkledt stekebrett. Dekk til med kjøkkenhåndkle og la eplesnurrene etterheve til de blir store og luftige. (Du kan pensle dem med egg før steking, men jeg syns ikke det er nødvendig da smøret og sukkeret i snurrene karamelliserer seg på overflaten og gjør dem blanke og fine). Stek dem på midterste rille i ovnen på 220 grader i ca 10 minutter til de er gyldne og gjennomstekte.
Avkjøl kanelsnurrene på rist, dersom du klarer å vente. Nytes sammen med godt drikke og er flotte å gi bort. Dersom du skal fryse noen av dem er det viktig at de er helt kalde før du legger dem i en pose. Få ut så mye luft som mulig fra posen, legg dem i fryseren og spar dem til kalde vinterkvelder.

2 kommentarer:

  1. Ååå. nå fikk jeg vann i munn:)
    Klem
    Liza

    SvarSlett
  2. Nam! veldig mange fine oppskrifter, jeg blir så inspirert :)

    SvarSlett