mandag 7. november 2011

Hjemmelaget fiskegrateng

Vi prøver stadig å bli flinkere til å spise fisk, og det burde ikke være så vanskelig, men alikevel blir det aldri til at vi gjør det. Tidlig i forrige uke laget jeg en form hjemmelaget fiskegrateng for første gang, så da ble det i alle fall en god start på uka med to fiskemiddager på rappen på oss.

Til en ildfast form, 4 personer, brukte jeg:

300 g torsk, kokt og flaket opp
1,5 dl ukokt fullkornsmakaroni
2 ss smør
3 ss mel
3 dl melk
salt og pepper
revet muskatnøtt
2 store egg, plomme og eggehvite hver for seg
4-5 ss strøkavring eller griljermel

Kok makaroni nesten al dente, 2-3 minutter kortere enn anvist på pakken, og skyll i kaldt vann. Dersom du koker den ferdig vil den bli overkokt siden gratengen skal stå en stund i ovnen.

Lag bechamelsaus ved å smelte smøret i en kjele og tilsett hvetemel. rør godt sammen og spe med melk litt etter litt. Rør kraftig mellom hver gang for å unngå klumper. Når all melken er tilsatt slår du ned varmen og lar sausen småkoke i ti minutter til melsmaken er borte, rør om av og til. Smak til sausen med salt, pepper og revet muskatnøtt. Tilsatt en og en eggeplomme av gangen og rør godt. Ikke sett sausen tilbake på plata etter at du har tilsatt eggeplommene, da kan sausen bli kornete. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i sausen til slutt sammen med oppflaket fisk og makaroni.

Smør et ildfast fat med smør og hell i fiskeblandingen. Strø over griljermel eller strøkavring og sett formen på nederste rille i ovnen. Stek på 180 grader i 35-40 minutter til gratengen har satt seg.


Jeg serverte gratengen sammen med kokte amandinepoteter, revet gulrot med limejuice og smeltet smør - vel bekomme!

3 kommentarer:

 1. Herregud du er flink ! Jeg kommer gjerne på prøvesmaking ! <3

  SvarSlett
 2. hei Kristin!! så mye godt her inne, elsker å lese bloggen din og du gir meg såååå masse inspirasjon!!! i dag skal jeg lade denne deilige gratengen!! nam!! ha en flott dag videre;) skal bruke denne bloggen mere når jeg skal lage middager! mye morsommere å lage middager! klem fra Anne;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne :-)
   Tusen takk for hyggelige ord, det setter jeg stor pris på!
   Ønsker deg en flott uke :)
   - Kristin

   Slett