fredag 4. november 2011

Svin indrefilet med ingefærkål, mandelpotetmos og kremet soppsaus

Dette serverte jeg mamma og pappa for noen uker siden da jeg var hjemme på besøk. Jeg ville egentlig bruke lammefilet, men da det ikke var så lett å få tak i akkurat da ble det svin i stedet, med det samme gode tilbehøret.

Til 3 personer brukte jeg:


1 stk svin indrefilet á 600 g
salt og pepper
smør til bruning

Mandelpotetmos:
6 store mandelpoteter
1 ss smør
1,5 dl fløte
salt og pepper

Ingefærkål:
1/2 spisskål
1 gulrot
1 ts syltet ingefær, hakket
1 ss smør
3 ss vann
salt

Kremet soppsaus:
3 store sjampinjong
1 liten kepaløk
5 dl kyllingbuljong
1,5 dl fløte
salt og pepper
ev. maizena og vann til jevning


La kjøttet ligge ute i romtemperatur minst 30 minutter før du skal bruke det. Renskjær det for hinner og sener og krydre godt med salt og pepper. Varm opp en stekepanne med smør og brun kjøttet godt på alle sider. Legg det over i en ildfast form og stek i 15-20 minutter på 180 grader til du har en kjernetemperatur på 57 grader. Ta kjøttet ut, dekk formen løst med aluminiumsfolie og la kjøttet hvile frem til servering.

Skrell og kok mandelpotetene møre i usaltet vann (dersom du bruker salt i vannet når du koker grønnsaker til mos/puré kan resultatet fort bli seigt, smak heller til med salt når grønnsakene er ferdig most). Hell av kokevannet og tilsett fløte og smør, bru en stappe eller stavmikser og mos alt godt sammen til det blir så fint du ønsker. Smak godt til med salt og pepper.

Til sausen kutter du opp sopp og løk i små biter og svisser det godt i litt olje i en kjele. Hell på kyllingbuljongen og la det hele koke i 10 minutter. Tilsett fløte, la det koke opp og hell deretter blandingen over i en blender. Kjør sausen helt glatt og ha den over i kjelen igjen. Smak til med salt og pepper.
(Jeg pleier å sile sausen etter at jeg har kjørt den i blender for å få en helt fin saus, og jevner den med litt maizenajevning etterpå).

Smalt sør med 3 ss vann i en kjele og tilsett finstrimlet spisskål, gulrot julienne og finkuttet ingefær. Sviss det hele sammen til kåle akurat detter sammen, da er det ferdig. Smak til med salt.

Skjær opp indrefileten i skiver og server den sammen med mandelpotetmos, ingefærkål og masse deilig, kremet soppsaus ved siden av - ha en fin fredagskveld!

(Foto: Mari Haugstad)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar