onsdag 29. juni 2011

Rabarbrasaft

Like ovenfor der mamma og pappa bor er det en hage med en stor klynge rabarbra. Der er vi så heldige å få ta akkurat så mye vi vil, så for noen dager siden var vi å fylte opp en pose. Nå har den ligget i kjøleskapet en stund og det var på høy tid å lage noe ut av den. Valget falt på saft, men sjangsen er stor for at det kommer oppskrift på smuldrepai, suppe og kanskje også is etterhvert :-)

Til såvidt over 1 liter råsaft brukte jeg:

450 g rabarbrastilker
1 liter vann
230 g sukker


Vask rabarbrastilkene og kutt dem i små biter. Ha dem over i en kjele, ikke aluminium, sammen med vannet og la det koke i 10-15 minutter med lokket ''på gløtt'' til rabarbraen er myk og faller fra hverandre. Skum av underveis.

Legg et klede, for eksempel et rent kjøkkenhåndkle, i en sil og plasser over en større kjele. Sil av saften og la det stå å dryppe i noen minutter til det er såpass avkjølt at du kan klemme ut resten av saften med hendene.

Mål opp sukkeret og rør det inn i den varme saften. Husk å smake deg frem, mengden sukker jeg brukte gir en frisk saft som ikke er alt for søt. Hell saften over på rene, varme flasker. Tett flaskene godt og la dem stå på benken til de når romtemperatur. Oppbevar saftflaskene kjølig og mørkt.

2 kommentarer:

  1. Hei! Har nettopp brukt et par-tre kg rabarbara til kompotter og kaker som jeg har fryst så det var godt å få litt inspirasjon til noe annet :) Er en stor saftmaker, men som regel har dette bare vært med rips, solbær og epler. Har du noe erfaring på å bruke rabarbara i en god gammeldags saftkoker?

    SvarSlett
  2. Hallo!
    Hadde et par kilo tilsammen jeg også, så har heldigvis igjen litt til å lage masse annet godt :-)Må nok bli en kake eller to..

    Saftkoker har jeg desverre ikke noen stor erfaring med, har kun brukt det én gang til ripssaft.

    SvarSlett