tirsdag 8. februar 2011

Brød med havregryn og linfrø

Dette ble et brød jeg så absolutt kommer til å bake flere ganger.  Brødet får en kjempefin og sprø stekeskorpe og en god smak av linfrø.
Prøv selv, finn frem:

1,5 dl linfrø
4,5 dl lettkokte havregryn
50 g gjær
7,5 dl lunkent vann
1 ts salt
2 ss olje
ca 5 dl mel

Smuldre opp gjær i en bakebolle og hell over lunkent vann. Rør godt slik at gjæren blir helt oppløst og bland inn linfrø og havregryn. La blandingen stå å svelle i ti minutter. Tilsett salt, olje og melet litt etter litt og elt til du får en fast og fin deig som slipper bollen. La deigen stå å elte i fem minutter.
Dekk bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 4o minutter til dobbel størrelse.

Velv deigen ut på en melet benk og del den i tre like stoe deler. Form til fine brød som du legger på et bakepapirkledt brett, bruk eventuelt smurte brødformer.
Dekk til brødene og la de etterheve i ca 3o minutter til de er store og luftige. Pensle brødene med vann og skjær forsiktig noen snitt i dem med en skarp kniv. Stek brødene på nederste rille i ovnen på 225 grader i ca 30 minutter. Sjekk at de er ferdigstekt ved å dunke under dem, dersom det kommer en ''hul'' lyd er de ferdigstekt. La brødene avkjøles på rist under et kjøkkenhåndkle.
For å bevare den gode, sprøe skorpen kan du pakke brødene tett inn i kjøkkenhåndkler istedet for brødposer.
Husk at brødene må være helt kalde før du eventuelt fryser dem :)

1 kommentar:

  1. Testet denne oppskriften i går, fikk så lyst til å prøve noe nytt, og nektet å kjøpe butikkbrød bare fordi fryseren var tom.
    Justerte litt på ingrediensene, så det ble 4dl havregryn og 1 dl kruskakli i stedet for 4.5dl havre. (Og hadde i 2ts salt etter personlige erfaringer med smulete brød pga for lite salt) Og til min store overraskelse måtte jeg ha i ca 10 dl mel før deigen begynte å bli litt fast. Lot maskina elte i 8 minutter.
    Bakte ut til to brød og la i form, måtte overlate stekeovnen til samboer som tok dem ut etter 38 minutter og la et håndkle over første halvtimen. Litt lyse i fargen, men veldig saftige:-P
    Delte det ene brødet i to og la i fryseren, veldig spent på åssen de tåler tining, er veldig spent på om jeg har finni en ny favoritt:-) Som ferskt og daggammelt er det helt suverent!

    SvarSlett