fredag 13. juni 2014

Varmrøkt laks i grillenDu trenger:

1 side laksefilet - med skinn, uten bein
2 ss fint salt
2 ss sukker
peppermiks

en god håndfull røykespon
kulegrill
grillkull og tennvæske
digitalt steketermometer


Bland sammen sukker og salt og dryss i et jevnt lag over hele laksefileten. Legg fileten tildekt i kjøleskapet i minst to timer, gjerne natten over. Skyll deretter av laksen, tørk den godt og krydre den med peppermiks.

Fyr opp i kulegrillen med kull, kun på den ene halvdelen. Etter ca 45 minutter er grillen varm, men temperaturen har begynt å dabbe av litt. Hell da røykespon over kullet og la det begynne å ryke skikkelig. Legg laksefileten på grillristen på den halvdelen av grillen hvor det ikke er noe kull. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten og still det inn på 58 grader. Sett på lokk på grillen. Åpne trekken både under og på toppen av grillen og følg nøye med og juster disse underveis.

Det tok ca 40 minutter frem til laksen hadde nådd en kjernetemperatur på 58 grader, men dette vil selvfølgelig variere ut i fra varmen. Løft gjerne litt på lokket innimellom for å ''blusse'' opp igjen varmen litt underveis.

Når laksen er klar tar du den av grillen og avkjøler den i kjøleskapet. Del den gjerne opp i porsjonsstykker. Dersom du har mulighet vil jeg anbefale at du vakumerer stykkene for å forlenge holdbarheten. De fleste fiskehandlere/ferskvaredisker vil gjøre dette for deg for en billig penge. 


Nyt den varmrøkte laksen på et smørbrød, i salater, pastaretter og ellers hva du måtte ønske. Det smaker helt fantastisk godt og er min store påleggsfavoritt.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar