mandag 13. mai 2013

Eltefritt grovbrød

Mitt første eltefrie brød, og definitivt ikke det siste.
At jeg ikke har prøvd dette før. Så enkelt, og helt nydelig!Til ett stort brød måler du opp:

500 g hvetemel
100 g kruskakli
1,5 ts salt
1/2 ts tørrgjær
5,5 dl kaldt vann

Bland alt det tørre sammen i en bakebolle og hell på alt vannet. Rør sammen til en klumpfri og jevn løs deig med en sleiv. Dekk bollen med plastfilm og la deigen heve på kjøkkenbenken i 18-20 timer.

Legg et stykke bakepapir på benken og dryss den godt med mel. Velv deigen ut på papiret og brett den inn mot midten fra alle sidene. Den skal til sammen brettes 6-8 ganger. Snu deiegn rundt slik at brettekanten ligger ned og legg bollen over deigen. La deigen heve i ytterligere to timer.

Når det gjenstår en halv time av hevetiden setter du stekeovnen på 250 grader og setter inn en støpejernsgryte med lokk. Etter en halvtime tar du gryten ut og velver deigen fra bakapapiret og opp i gryten slik at brettekanten vender opp. Sett på lokket på gryta og sett gryta i ovnen. Etter 30 minutter tar du av lokket og senker temperaturen til 200 garder. Stek brødet i 20 minutter til før du tar gryta ut og velver brødet over på en rist til avkjøling.Brødet holder en sprø og god stekeskorpe dersom du pakker det inn i et kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt. Brødet kan også helt fint fryses, både helt og i skiver.

Vel bekomme!


                                                                                                  //Oppskriften fant jeg hos Enestående Mat

1 kommentar:

  1. Beautiful! Det er rett og slett en sann glede å bake slike brød når de blir så vakre :-) og så gode,da!
    Takk for link, Kristin :-)

    SvarSlett