torsdag 14. juli 2011

Ostekake

på søndag feiret søsteren min og jeg bursdagen vår med familien, og denne ostekaka har blitt fast følge på alle familiebursdagene. Oppskriften har jeg fått fra en dame på Møre, nærmere bestemt Bud. Da jeg var liten var jeg og bestevenninna mi på ferie hos en familie hun kjente. Vi lagde en ostekake etter dems oppskrift, som hun skrev opp til meg, og den har jeg brukt hver gang siden da.
Egentlig skal det også være 125 g sukker i ostemassen, men jeg har aldri brukt det og syntes den blir minst like god uten :-)


Mål opp, til én 26 cm springform:

Kjeksbunn:
1 pk bixitkjeks
125 g smør

Ostemassen:
3 dl kremfløte
2 bokser crème fraiche
2 bokser á 125g kremost - mandarin og ananas
1 pk sitrongelé
1,5 dl kokende vann

Knus kjeksene i en foodprocessor, eller gjør som meg og hell dem i en pose og bank dem med en kjevle. Jeg syntes det er bedre siden man da har kontroll på hvor finknust det blir. I en foodprocessor kan det fort bli helt finknust, og da syntes jeg at bunnen blir for kompakt og hard.

Smelt smøret og bland godt sammen med kjekssmulene. Sett ringen til springformen rett på et fat og hell i kjeksblandingen. Trykk bunnen jevnt utover i formen og sett den kaldt mens du lager ostemassen.

Pisk fløten til krem og sett til side (dersom du ønsker å tilsette sukker pisker du dette inn i kremen). Pisk sammen crème fraîche og kremost i en annen bolle og vend inn den piskede kremen. Kok opp vannet i en kjele, trekk til side og rør inn gelépulveret godt. Avkjøl til litt over romtemperatur før du heller over i ostemassen i en tynn stråle mens du rører.

Hell massen over kjeksbunnen og sett kaken kaldt i minst 4 timer. Du kan eventuelt ha over et gelélokk på toppen av kaken etter at den har stivnet. Dersom du bruker frukt som pynt inni geléen må du passe på å ikke bruke kiwi, det gjør nemlig så geléen ikke vil stivne!Når kaken skal serveres skjærer du langs med kanten av ringen med en varm, skarp kniv før du løsner den forsiktig. Pynt kaken med sesongens frukt/bær :-)Bilder: Mari Haugstad

3 kommentarer:

 1. Heisann!
  Nå har jeg satt i gang å lage ostekake. Har aldri laget ostekake før, så jeg er spent på hvordan det blir. Kaken på bildene dine ser så lekker ut at jeg bare må prøve oppskriften din. Takk for at du deler!

  Jeg kommer til å skrive om resultatet i min blogg.
  Jeg håper du vil ta en tur innom å se:
  http://goodcupcakesgood.blogspot.com/

  Ha en flott søndag!

  SvarSlett
 2. Hei!
  Da kan du bare glede deg, den er veldig god og er fast følge for alle bursdager i min familie :)

  Gleder meg til å lese om resultatet - ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Hei Kristin!
  Det tok litt tid før jeg fikk lagt ut innlegget men her er det:

  http://goodcupcakesgood.blogspot.com/2011/10/ostekake-min-frste.html

  Tusen takk for en kjempegod oppskrift. Elsket ostekaken!

  SvarSlett