fredag 5. november 2010

Klippekrans - Trønderrose

Til én stor kringle trenger du:

50 g gjær
150 g smør
3 dl melk
90 g sukker

1/2 ts salt
2 ts kardemomme

750 g hvetemel

litt mel til utbaking

50 g smelta smør
kanel og sukker

1 egg til pensling
hvitt strøsukker


Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele og hell på melken. Når melken holder 37 grader tar du den av plata og blander den godt sammen med gjæren. Tilsett sukker, salt, kardemomme og litt av melet og begynn å elte sammen deigen. Tilsett mer mel litt etter litt til du får en passe fast deig som slipper bollen.

Sett deigen til heving på et lunt sted i en times tid til den har doblet i størrelse.
Hell deigen ut på et bord som er drysset med mel og kjevle ut til en stor rektangel.



Pensle med smelta smør og strø på sukker og kanel.
Rull kringla sammen på langsida, form den til en runding og legg den på et bakepapirkledd brett med skjøten ned. Ta en saks og klipp dype hakk på skrå rundt hele kringla. Vri skivene annenhver vei rundt hele kringla til den ser slik ut:



Dekk den med et kjøkkenhåndle og sett den til heving igjen å et lunt sted i ca 30 minutter til den er stor og luftig.


Pensle med ett egg og strø over hvitt perlesukker.


Stekes på 150 grader i ca 40 minutter.

Avkjøl kringla på rist under et kjøkkenhåndkle en liten stund før du skjærer den opp i biter og serverer :-)

1 kommentar:

  1. Ser godt ut. Takk for oppskriften.

    Jessica :)

    SvarSlett