torsdag 29. desember 2011

Créme Brûlée

Håper alle mine lesere har hatt en riktig god jul, med godt selskap, mat og masse kos!

Nå har det vært mange dager ufrivillig borte fra bloggen. Vi har brukt dagene før jul og romjula på å flytte, så i tillegg til flyttekaos, har jeg også vært uten både komfyr og internett, noe som resulterer i ekstremt lite både matlaging og blogging. Men for to dager siden kom endelig en splitter ny induksjonsovn på plass, og i dag kommer det en mann innom for å installere bredbånd. Så fra og med i dag er jeg endelig tilbake med mine faste blogginnlegg.


Jeg var så heldig å få et Créme Brûlée-sett i julegave fra min søster, med to former, gassbrenner og en kokebok med 38 ulike varianter på desserten. Dette måtte selvfølgelig testes ut så fort som mulig, derfor blir dagens fristelse den verdenskjente franske desserten Créme Brûlée, som det sies at skal være verdens beste dessert. Ingrediensene er så og si akkurat de samme som i en karamellpudding, men tilberedes på en litt annen måte og blir mer kremet, bløt og veldig mye bedre. Samboeren min var skeptisk da jeg beskrev den som en bedre variant av karamellpudding, da han ikke er veldig begeistret for det, men da han fikk smake på Créme Brûlèen falt den godt i smak!

Til fire porsjoner trenger du:
1 dl helmelk
2 dl kremfløte
3 ss sukker
1/2 vaniljestang, splittet og skrapt ut frøene
2 store eggeplommer

ekstra sukker til karamellisering
Créme Brûléebrenner eller skibrenner


Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestang i en kjele. Pisk sammen eggeplommene i en bolle og hell over den varme melkeblandingen mens du pisker kraftig. Hell røren over i 4 små ildfaste porsjelensformer. Sett formene i vannbad med varmt vann og sett inn i misterste rille i stekeovnen på 105 grader varmluft. Stekingen kan variere veldig etter størrelsen på formene, mine sto inne i 35-40 minutter. De skal fortsatt skjelve litt i midten når du tar dem ut. Sett formene i kjøleskapet i 1-2 timer til de får satt seg helt.

Ved servering drysser du en liten teskje sukker på toppen av hver Créme Brûlée og fordeler godt utover, hell av overflødig sukker. Bruk en brenner til å karamellisere sukkeret og server - gjerne med marinerte bær eller en lett og frisk sorbé til - vel bekomme!

torsdag 22. desember 2011

Konkurranse - Garlic Card

I samarbeid med Hamonoya.no kjører jeg nå i gang bloggens første konkurranse. Hamonoya ApS er en grossistvirksomhet som selger kjøkkenverktøy.

Dette skriver de på sine hjemmesider:
Hos Hamonoya selger vi verktøy og vi tror på at produktet skal være i orden og fungere hensiktsmessig – og gjerne bedre enn lignende produkter på markedet! Derfor forhandler vi kun produkter vi selv bruker og liker i våre egne hjem. Vi tror på at inngående kunnskap om produktene er veien å gå. Derfor anstrenger vi oss for å bygge opp kunnskapen om emner som stålkvaliteter, kullstoffinnhold, herdingsmetoder samt andre faktorer som har innflytelse på bruken av og kvaliteten på knivene våre, samt tilsvarende informasjon om de andre produktene. Vår filosofi er kanskje litt gammeldags, men vi mener at det er bedre å ha et lite sortiment hvor vi står 100 % inne for produktene enn å ha et gigantisk sortiment av tvilsom kvalitet.





Denne gangen har Hamonoya sponset et Garlic Card i sort som
jeg kan gi bort til en av mine lesere. For å delta trenger du bare å legge igjen en kommentar med navn og mailadresse.


Jeg trekker en vinner 8.januar - lykke til!

fredag 16. desember 2011

Tapas til to - eller flere

Midt oppi eksamensstyret til kjæresten og julebordsesongen på jobben min, er det viktig å virkelig nyte den lille tiden vi har sammen om dagen. Nå er det kun søndagene begge er hjemme samtidig, så jeg laget tapas til oss som vi koste oss med sammen med en flaske vin. Godt å koble av litt i julestria!

For tapas til to laget jeg:



Spicy albondigas i paprikasaus:
200 g kjøttdeig
1 rød chili, finhakket
1/2 liten kepaløk, revet
1 fedd hvitløk, revet
finhakket persille
salt og pepper
3-4 ss vann

1 rød paprika
  2 tomater - ev. 1/2 boks hakka tomat
2 små sjalottløk
1/2 ts chilipaste (sambal oelek)1/4 ts revet ingefær
1/2 terning grønnsakbuljong
  2 dl vann
salt og pepper

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og rull seks like store kjøttboller. Legg bollene i et ildfast fat og stek dem på 200 grader i ca 10 minutter.

Kutt opp alle ingrediensene til sausen og sviss det raskt i en kjele. Tilsett buljongterningen, hell på vann og la sausen småputre i ca fem minutter. Kjør sausen glatt med en stavmikser og eventuelt sil den dersom du vil ha den helt fin. Kok opp sausen, smak til med salt og pepper og hell den over de stekte kjøttbollene.


Patas Bravas:
5-6 amandinepoteter, kokt møre i godt saltet vann
olje til steking
1/2 boks hakkede tomater
1 sjalottløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
1 fedd hvitløk, revet
salt og pepper
finhakket persille

Del de kokte potenene i to og stek dem gyldne i olje i en stekepanne. Lag en sterk tomatsaus av hakkede tomater, sjalottløk, chili, hvitløk og persille og smak den til med salt og pepper. Vend potene inn i sausen.


Kyllingklubber:
Ha 6-8 krydrede kyllingklubber i et ildfast fat og stek dem i ovnen etter anvisningen på pakken.


Foccacia:
2 dl lunkent vann
15-20 g gjær
1/2 ts salt
1-2 ss god olivenolje
3-400 g hvetemel
god olivenolje og Maldonsalt

Bland sammen lunkent vann, gjær, salt og olivenolje i en bakebolle. Start kjøkkenmaskinen og tilsett hvetemel litt etter litt til du har en glatt og smidig deig som slipper boller. La deigen heve tildekt på et lunt sted til dobbel størrelse. Smør en ildfast form på 20 x 15cm med god olivenolje og trykk deigen jevn utover. Trykk 1-2,5 cm dype hull over hele brødet med fingrene, ringle over olivenolje og strø over Maldonsalt. Dekk til formen og la brødet etterheve til dobbel størrelse. Stek brødet på 200 grader i 18-20 minutter til det er gyllent og gjennomstekt. Avkjøl på rist.


Aioli:

1 eggeplomme, romtemperert
1 ts dijonsennep
1 ts hvitvinseddik
1 dl solsikkeolje
1 fedd revet hvitløk
salt
sitronsaft

Bland sammen eggeplomme, eddik og sennep i en bolle. Bruk en ballongvisp og tilsett oljen i en tynn stråle mens du pisker kraftig. Når all oljen er tilsatt og du har en tykk, kremet majones smaker du til med salt, revet hvitløk og litt sitronsaft. Dersom aiolien blir for tykk kan du tilsette litt romtemperert vann i en tynn stråle mens du pisker kraftig.


Blandet salat:
en neve ruccola
2 blader rød lollo rosso, revet opp
6-8 cherrytomater, delt i to
1 kepaløk, i tynne skiver
god olivenolje
salt og pepper
sitronsaft

Bland sammen alle grønnsakene i en boller og ringle over olivenolje og sitronsaft. Smak godt til med salt og pepper.




Ha alle rettene over i serveringsboller, skjær opp brødet, sett alt på en stor trefjøl og server :-)

torsdag 15. desember 2011

Pæremarmelade med chili

Denne litt spicy marmeladen er kjempegod på brødskiva, men enda bedre som tilbehør til ost og kjeks.



Til et lite glass (som på bildet) trenger du:
3 store pærer
1-2 ss sukker
1-2 ss vann
1/2 rød chili

Skrell pærene og kutt dem opp i små terninger. Ha dem i en kjele sammen med sukker og vann og la det koke opp på middels varme. Kok pærene uten lokk i ca 15 minutter til alt er mørt. Bruk deretter en stavmikser til å mose mestepartene av pærebitene. Tilsett finhakket chili og la marmeladen koke i ca fem minutter til det tykner.

Hell marmeladen over på et varmt og sterilt glass. La det stå ute på benken til det når romtemperatur før du setter glasset i kjøleskapet.

tirsdag 13. desember 2011

St. Lucia - bak lussekatter i dag!


Til 30 lussekatter måler du opp:
150 g meierismør
5 dl helmelk
50 g gjær
1 g safran
100 g sukker
2 ts kardemomme
750-800 g hvetemel

1 egg til pensling
rosiner til pynt



Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm det hele opp til ca 37 grader. Smuldre opp gjær i en bakebolle og tilsett kardemomme, sukker og safran. Hell på melken og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Tilsett hvetemel litt etter litt til du har en glatt og smidig deig som slipper boller. Dekk bollen med plas og la deigen hvile til dobbel størrelse på et lunt sted.

Velv deigen ut på en bakebenk og elt den lett. Kutt den opp i 30 like store emner, trill dem til lange pølser og form dem i ønsket fasong. Her er noen forslag:

Bilde fra Tine.no


Legg lussekattene på bakepapirkledte stekebrett og la dem etterheve til dobbel størrelse. Pynt dem med rosiner og pensle med sammenvispet egg.
Stek lussekattene på 250 grader i 6-8 minutter til de er gyldne og gjennomstekt.
Avkjøl lussekattene på rist, dersom du kan vente såpass lenge.

søndag 11. desember 2011

KOS - ferdigdesserter

På tross av at hjemmelaget alltid er best, så er det ikke alltid at tiden strekker til. Her kommer et par forslag til ferdigdesserter som du enkelt kan ''pimpe opp'' ved å lage egne sauser og garnityr, se om noe faller i smak :)

Mørk sjokolademousse med lun klementinsalat:
Sammen med denne kraftige sjokolademoussen er det godt med noe lett ved siden av. Klementiner er lett å få tak i på denne tiden av året og smaker utrolig friskt og godt!
Til to personer brukte jeg:

3 store klementiner
1 vaniljestang
1 ts sukker
maizena+vann til jevning
sitronmelisse til pynt

Skjær av skallet på klementinene med en skarp kniv og skjær deretter ut klementinfiletene. Ha dem over i en kjele og skvis over all saften fra avskjæret. Strø over litt sukker og tilsett frøene fra en vaniljestang. La blandingen koke opp og jevn væsken litt med maizenajevning. La klementinsalaten avkjøles litt til den er lun før du serverer den sammen med sjokolademousse.





Karamellpudding med hylleblomstsorbé:Hylleblomstsorbé:2 dl ublandet hylleblomstsaft
2 dl vann
1 dl sukker
1 vaniljestang
saften av 1/2 sitron
2 plater gelatin, bløtlagt i kaldt vann

Kok opp vann og sukker med frøene fra vaniljestangen. Ta kjelen av platen og rør inn gelatin.
Bland sukkerlaken med hylleblomstsaften og smak til med sitronsaft.
Kjør væsken til sorbé i en ismaskin.



Server dessertene som en avslutning på et herlig måltid og nyt!







Reklamebasert innlegg.

onsdag 7. desember 2011

Grønn ertesuppe på 1-2-3

Enklere enn dette kan det umulig bli! Suppen var ferdig på 7-8 minutter og er veldig billig i tillegg til at den er veldig lett og god. Test den ut til middag eller lunsj i dag. 


Til 2 personer brukte jeg:

300 g frosne selskapserter
1 terning grønnsaksbuljong
3 dl vann
1 ss sitronsaft
salt og nykvernet pepper
litt créme fraîche

Ha ertene i en kjele sammen med vann, sitronsaft og buljong og la det hele koke opp og småputre i fem  minutter. Tilsett 1 ss crème fraîche og kjør suppen glatt med stavmikser eller i en blender.
Gi suppen et nytt oppkok og jevn den eventuelt med maizenajevning dersom du vil ha den tykkere. Smak til med salt og pepper.


Øs opp i store suppeboller og tilsett litt créme fraîche - vel bekomme!

tirsdag 6. desember 2011

Mørk og saftig sjokoladekake

SJÆFEN hadde bursdag i helga, så da var det tid for å bake igjen. All form for sjokolade slår sjelden feil!

Til en springform på 22 cm måler du opp:
4,8 dl sukker
4,2 dl hvetemel
2 dl usukra kakaopulver
1,5 ts natron
1,5 ts bakepulver
1 ts salt
2 egg
2,4 dl helmelk
1,2 dl nøytral olje
2 ts vaniljeekstrakt
2,4 dl kaffe



Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Visp sammen alle de våte ingrediensene i en annen bolle og spe over i de tørre ingrediensene, litt etter litt. Rør alt godt sammen til du får en jevn og klumpfri røre.

Hell røra i en bakepapirkledt springform som er smurt langs knatene og stek kaken på nederste rille i 25-30 min på 160 grader. Sjekk at kaken er gjennomstekt med en bakepinne.

La kaken avkjøles litt i formen før du tar den ut og avkjøler helt på en rist.

Sjokoladekrem:
15 g kakaopulver
0,25 dl kokende vann
170 g usaltet smør, mykt
30 g melis
225 g smeltet sjokolade, avkjølt til romtemp.


Bland sammen varmt vann og kakaopulver. Pisk sammen melis og smør i en kjøkkenmaskin til det blir hvitt og luftig. Tilsett den smeltede sjokoladen litt etter litt og rør til slutt inn kakaopulveret som du har blandet med vann.
La sjokoladekremen avkjøles litt i kjeølskap til den får passe konsistens, ca 30 minutter, før du brer den ut over den avkjølte sjokoladekaken.


Kok deg litt kaffe og nyt!