SIDER

torsdag 28. juli 2011

Pasta carbonara

Vi kom hjem etter to herlige uker på Kreta på søndag, men etter alt som har skjedd føltes det naurlig med en enda lenger bloggpause. Men nå er jeg tilbake for fullt, og jeg har masse godt å vise dere.

Starter med en ny og forbedret utgave av Pasta Carbonara, som jeg også har lagt ut tidligere.



Til to porsjoner trenger du:

100 g bacon i terninger
1/4 finhakket kepaløk
1/2 fedd revet hvitløk

2 eggeplommer
1 dl fløte
salt og pepper
finhakket persille

20-30 g revet parmesan

150 g spaghetti eller annen pasta

Kok opp rikelig med vann i en kjele og salt det godt. Legg i pastaen når vannet koker og kok den 'al dente'.
Sil av pastaen og ha den tilbake i kjelen

Stek baconterningene sammen med løk og hvitløk i en panne uten fett, til baconet er sprøtt og løken er blank.

Pisk sammen eggeplommer, fløte, salt, pepper og persille i en liten bolle. Hell blandingen over pastaen og vend alt godt sammen. Strø over ca 20 g finrevet parmesan. og bland godt.



Anrett pastaen på to tallerkener og dryss over litt ekstra parmesan, strø over bacon til slutt og gjerne litt ekstra persille :-)

tirsdag 19. juli 2011

Gratinert biffsmørbrød

Til to lunsjporsjoner trenger du:
2 tykke skiver landbrød/1 stor ciabatta
4 blader finstrimlet hjertesalat
1 tomat
2 tynne løvbiffer av okse, hver på ca 100g
4 skiver ost

Chilimajones:

1 eggeplomme, romtemperert
1 dl solsikkeolje
1 ts chilipaste (sambal oelek)
1/2 fedd revet hvitløk
salt




Bland sammen meggeplomme og chilipaste i en bolle. Pisk med en ballongvisp og tilsett oljen i en tynn stråle mens du pisker kraftig. Når all oljen er tilsatt og du har en tykk, kremet majones smaker du til med salt, revet hvitløk og eventuelt litt sitronsaft.

Tørk godt av kjøttet og krydre med salt og pepper. Varm opp en stekepanne med smør og stek biffene i 1-2 minutter på hver side til de er medium stekt. Legg kjøttet over på en tallerken og la det hvile mens du ordner resten.

Vask godt av salaten og tomaten. Kutt salat opp i fine strimler og del tomaten i skiver. Smør chilimajonesen ut over skivene og fordel salat og tomat over. Skjær kjøttet opp i skiver og la dem renne av før du legger tilsammen én biff over hvert smørbrød. Legg over ost og gratinér smørbrødet på øverste rille i ovnen på 250 grader med grillfunksjonen på. Følg nøye med så den ikke blir brent. Den skal bare stå i ca 2 minutter til osten smelter.

(Idéen er hentet fra Tine.no)

torsdag 14. juli 2011

Ostekake

på søndag feiret søsteren min og jeg bursdagen vår med familien, og denne ostekaka har blitt fast følge på alle familiebursdagene. Oppskriften har jeg fått fra en dame på Møre, nærmere bestemt Bud. Da jeg var liten var jeg og bestevenninna mi på ferie hos en familie hun kjente. Vi lagde en ostekake etter dems oppskrift, som hun skrev opp til meg, og den har jeg brukt hver gang siden da.
Egentlig skal det også være 125 g sukker i ostemassen, men jeg har aldri brukt det og syntes den blir minst like god uten :-)


Mål opp, til én 26 cm springform:

Kjeksbunn:
1 pk bixitkjeks
125 g smør

Ostemassen:
3 dl kremfløte
2 bokser crème fraiche
2 bokser á 125g kremost - mandarin og ananas
1 pk sitrongelé
1,5 dl kokende vann

Knus kjeksene i en foodprocessor, eller gjør som meg og hell dem i en pose og bank dem med en kjevle. Jeg syntes det er bedre siden man da har kontroll på hvor finknust det blir. I en foodprocessor kan det fort bli helt finknust, og da syntes jeg at bunnen blir for kompakt og hard.

Smelt smøret og bland godt sammen med kjekssmulene. Sett ringen til springformen rett på et fat og hell i kjeksblandingen. Trykk bunnen jevnt utover i formen og sett den kaldt mens du lager ostemassen.

Pisk fløten til krem og sett til side (dersom du ønsker å tilsette sukker pisker du dette inn i kremen). Pisk sammen crème fraîche og kremost i en annen bolle og vend inn den piskede kremen. Kok opp vannet i en kjele, trekk til side og rør inn gelépulveret godt. Avkjøl til litt over romtemperatur før du heller over i ostemassen i en tynn stråle mens du rører.

Hell massen over kjeksbunnen og sett kaken kaldt i minst 4 timer. Du kan eventuelt ha over et gelélokk på toppen av kaken etter at den har stivnet. Dersom du bruker frukt som pynt inni geléen må du passe på å ikke bruke kiwi, det gjør nemlig så geléen ikke vil stivne!



Når kaken skal serveres skjærer du langs med kanten av ringen med en varm, skarp kniv før du løsner den forsiktig. Pynt kaken med sesongens frukt/bær :-)



Bilder: Mari Haugstad

mandag 11. juli 2011

Greske kjøttkaker i tomatsaus med stekte potetskiver

I kveld reiser vi til Kreta og blir der i to uker, så da blir det litt stille på bloggen. Skal legge ut noen få innlegg innimellom, hvis det lar seg gjøre.
For noen dager siden prøvde jeg meg på litt gresk mat, som er forsmak på hva vi kan glede oss til der nede :-)
Til to sultne brukte jeg:

300 g kjøttdeig
1 liten løk
1 fedd hvitløk
1 lite egg
2 ss melk
salt og pepper
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket oregano
1/2 ts chiliflak
1 ts malt spisskummen
1 boks grovhakkede tomater

2 poteter


vanlig grønn salat


Bland sammen kjøttdeig med finhakket løk, revet hvitløk, egg, melk og alle krydderne. Varm opp en stekepanne med litt smør, for deigen til kjøttkaker med fuktede hender og stek dem gyldne på begge sider i  panna. Hell boksen med hakkede tomater i en kjele, kok opp og smak til med salt og pepper. Legg kjøttkakene over i sausen, legg på lokk og skru ned varmen.

Mens du venter på at kjøttkakene skal bli gjennomtrekt vasker du et par poteter godt og skjærer dem i tynne skiver. Varm opp en panne med smør og stek skivene til de er gyldne og møre.


Server kjøttkakene og potetskivene med en vanlig grønn salat og gjerne litt hjemmelaget tzatziki til :-)

lørdag 9. juli 2011

Lasagne med squash

Her har jeg laget en ny variant av lasagne, hvor jeg har brukt squashskiver i stedet for pastaplater. Det ble utrolig godt, og er også veldig mye sunnere!

Til én ildfast form brukte jeg:

350 g kjøttdeig
1 kepaløk
1 liten gulrot
1 fedd hvitløk
1/2 chili
3 ss tomatpuré
3 tomater
1 dl kyllingbuljong
salt og pepper
1/2 ss sukker

1 squash
litt salt
ca 100 g revet ost

Sett stekeovnen på 200 grader, over/undervarme.

Start med å vaske squashen godt, kutt av endene og del den i tynne skiver på langs. Legg skivene utover et kjøkkenhåndkle og strø over litt salt. La dem ligge mens du lager kjøttfyllet. Saltet vil trekke ut en del av væsken fra squashen og unngå av lasagnen blir for bløt. Tørk av alle vanndråpene som danner seg oppå squashskivene.

Imens steker du kjøttdeigen sammen med gulrot brunoise (små terninger) og finhakket løk, hvitløk og chili. Tilsett tomatpuré og ferske tomater hakket i små terninger.  Bland alt godt sammen og hell på kyllingbuljong. Strø over sukker for å fjerne bitterheten i tomatpuréen og smak til med salt og pepper. Skru ned varmen og la kjøttsausen småputre i ti minutter.


Legg kjøttsaus og squashskiver lagvis i en ildfast form, avslutt med kjøttsaus og strø over ost. Stekes i ca 20 minutter. Server med salat :-)

fredag 8. juli 2011

Sandwich med kalkun, blåmuggost, nektarin og tomatpesto

Vi spiser mye sandwicher og wraps til både frokost, lunsj og middag om dagen. Det er så raskt og lettvinn mat når man må på jobb eller heller vil sitte ute i sola.



Til to personer brukte vi:

2 doble tebriks eller 4 skiver godt brød
smør
4 blader finsnittet hjertesalat
4 skiver kalkunpålegg, røkt eller naturell
1 nektarin
4 skiver av blåmuggost

Tomatpesto:
60 g soltørkede tomater + ca 1 dl av oljen den ligger i
1 ss revet parmesan
1 ss ristede pinjekjerner
1 lite fedd hvitløk
noen basilikumblader

Smør på tebriksene/skivene og legg over salat. Legg på to skiver med kalkunpålegg på hver, to skiver blåmuggost og noen tynne skiver med nektarin.


Ha alle de tørre ingrediensene til tomatpestoen i en foodprocessor og kjør det sammen til en jevn blanding mens du sper med olje. Ha en skje med tomatpesto på toppen av sandwichen og nyt :-)

torsdag 7. juli 2011

Rabarbra smuldrepai med ingefær, kanel og sitron

Jeg hadde fremdeles en god del rabarbra igjen etter saftkokingen, så da var det bare å kaste seg rundt på neste prosjekt. Jeg har tatt utgangspunkt i en oppskirft fra GMN, men har gjort en del egne endringer.



Til én paiform trenger du:

Paifyll:

500 g rabarbra
150 g sukker
2 ss vann
2 ts kanel
1 ts revet ingefær
1 ts revet sitronskall

Smuldredeig:
3 dl lettkokte havregryn
1 dl hvetemel
150 g kaldt smør i terninger
50 g hakkede mandler
4 ss sukker

Vask rabarbraen godt og trekk av litt av skallet. Kutt stilkene opp i små biter og ha over i en kjele sammen med vann, sukker, kanel, ingefær og sitronskall. La det koke opp og stå i 3-4 minutter til rabarbraen er litt myk og slipper litt væske. Smak, og tilsett eventuelt mer kanel, ingefær eller sitron dersom du vil det.

Bland sammen alle ingrediensene til smuldredeigen i en bolle og smuldre det sammen med fingrene slik at smøret blir jevnt fordelt. Hell rabarbraen over i en paiform og fordel smuldredeigen over.

Stek paien på 200 grader, over/undervarme, i 20-25 minutter.


Server paien med vaniljeis, krem eller vaniljesaus :-)

onsdag 6. juli 2011

BBQ-kylling med tomatsalat og avocadosalsa

Til to personer trenger du:

2 kyllingfileter
salt og pepper
2 ss BBQ-saus

Tomatsalat:
10 cherrytomater
1 sjalottløk
1 ss finhakket persille
2 ts olivenolje
limesaft
salt og pepper

Avocadosalsa:
1 spisemoden avocado
1/4 rød chili
1 lite fedd hvitløk
1 ts créme fraîche
salt og pepper
limesaft


Krydre kyllingfiletene godt med salt og pepper og brun dem godt på begge sider i litt smør i panna. Legg filetene over i en ildfast form og pensle dem med BBQ-saus. Stek dem på 180 grader i 10-15 minutter til de er akkurat gjennomstekt. Ta dem ut og la de hvile på benken mens du lager tilbehøret.

Skjær et snitt vannrett rundt avocadoen og vri den rundt for å dele i to. Hakk knien ned i steinen og dra den ut. Bruk en spiseskje til å ta ut avocadokjøttet og del det opp i biter. Ha det over i en kopp sammen med crème fraîche, finhakket chili og revet hvitløk. Kjør alt godt sammen med en stavmikser og smak til med salt, pepper og limesaft.

Vask godt av cherrytomatene og del dem i to eller fire. Ha dem over i en bolle sammen med finhakket sjalottløk, persille og olivenolje. Smak til med salt, pepper og limesaft og bland alt godt sammen.


Skjær kyllingfiletene opp i skiver og server sammen med tomatsalat og avocadosalsa.

Tomatsalaten er også kjempegod til fisk, da kan du bytte ut persille med dill og gressløk :-)

lørdag 2. juli 2011

Laksesalat med avocado og syrlig honningdressing

Salater er lettvinn mat på varme sommerdager og kan varieres i det uendelige. Favoritten min er laks, så jeg liker å prøve ut nye typer grønnsaker og dressinger. Her er en ny variant.


Til én middagsporsjon brukte jeg:
4 blader hjertesalat
1 spisemoden avocado
4 cherrytomater
150 g varmrøkt laks

Syrlig honningdressing:
3 ss mager kesam
1-2 ts flytende honning
1 ts finhakket dill
sitronsaft
salt og pepper

Vask salaten og cherrytomatene og del opp i biter. Skjær et snitt vannrett rundt avocadoen og vri den rundt for å dele i to. Hakk knien ned i steinen og dra den ut. Bruk en spiseskje til å ta ut avocadokjøttet og del det opp i skiver. Bland sammen salat, cherrytomat og avocado i en bolle og flak opp laksen over.

Rør sammen ingrediensene til dressingen, smak deg til med mengden med honning, sitronsaft, salt og pepper.



Ringle dressing over salaten og nyt i solveggen :-)

fredag 1. juli 2011

Bakt potet med kryddersmør

Til to personer brukte jeg:

2 store bakepoteter i folie

300 g kjøttdeig
1 liten kepaløk
50 g revet ost
1/2 liten boks mais
4 ss rømme

Kryddersmør:
2 kinesiske hvitløk
1 rød chili
saften av 1/2 lime
3 ss soyasaus
1 neve bladpersille
1 liten sjalottløk
1/2 kg meierismør




Bak potetene i ovn på 200 grader i ca en time, tiden avhenger på størrelsen av potetene. Stikk i dem underveis med en liten kniv for å sjekke at de er ferdige.

Bland sammen alt utenom smøret til kryddersmøret og kjør det i en blender til det er finhakket. Rør blandingen godt sammen med smøret og rull alt til en pølse i plastfilm som du legger i kjøleskapet.

Stek kjøttdeigen sammen med finhakket kepaløk. Skjær et dypt snitt på langs av poteten og klem den åpen. Fyll med en ss kryddersmør, før du legger over kjøttdeig, ost, mais og rømme.

(Resten av kryddersmøret bør du oppbevare i fryseren. Da kan du ta det ut når du trenger litt og bare skjære av den biten du behøver).